zaczęliśmy ten tydzień kalafiorem i nim skończymy. zupa kalafiorowa należy do klasyków kuchni polskiej, dlatego w tej postaci za często u nas nie występuje 😉 dlatego bywa kalafiorowa z pomidorami, a ta poniższa z mleczkiem kokosowym.
zupa kalafiorowa z mleczkiem kokosowym
- 2 średnie marchewki,
- 1 średnia cebula,
- 1 duży ziemniak,
- 2 łyżki mąki,
- 3 łyżki oleju,
- 1 kalafior,
- 1 puszka kukurydzy,
- 3 filiżanki bulionu warzywnego lub wody,
- 1 szklanka mleka kokosowego,
- 1 liść laurowy,
- po 1/4 łyżeczki: oregano, chilli i słodkiej papryki,
- sól,
- opcjonalnie do posypania: koperek/natka pietruszki/kolendra
Marchew, cebulę i ziemniaki pokrój w kostkę i smaż przez 10 minut na oleju. Dodaj podzielony na różyczki kalafior i przyprawy. Smaż kolejne 5 minut. Wlej bulion i odskrob wszystko, co przywarło do dna, wlej mleczko kokosowe i dodaj liść laurowy oraz osączoną kukurydzę. na wolnym ogniu gotuj 10 minut. Posól do smaku.