duszone małże, mule w porach z sosem pomidorowym

Marzyło mi się przygotowanie małży, ale nie w takiej klasycznej wersji na masełku. Więc smakowo udałam się na wycieczkę w okolicę kuchni hiszpańskiej. Latorośl podejrzliwie zerknęła do garnka i spytała, czy aby nie będą gumowe, a potem stwierdziła, że chyba pęknie, bo się nimi przejadła, co chyba znaczy, że nie były 😉

mule, owoce morza, białe wino, pomidory,

duszone mule w porach

  • 1 kg świeżych małży,
  • 100 g chorizo,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 por,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 3 dojrzałe pomidory,
  • 1 łyżka tymianku,
  • 1,5 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki,
  • 1 liść laurowy,
  • 0,5 szkl. białego wina,
  • sól, pieprz

Na rozgrzanej oliwie przesmaż pokrojoną w plasterki kiełbasę chorizo. Kiełbasę zdejmij z patelni. Na oliwę wrzuć pokrojony w cienkie plasterki por, zmiażdżony czosnek, tymianek i liść laurowy i duś, aż por będzie miękki. Zdejmij z ognia, dopraw papryką, solą i pieprzem. Sparzone pomidory obierz ze skórki, pokrój w kostkę i dodaj do pora. Wlej wino i duś całość 5 minut. Małże opłucz dokładnie na sicie, dodaj do sosu i duś 5-10 minut, aż się otworzą. Podawaj gorące z pieczywem.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.