zupa kalafiorowa z mleczkiem kokosowym i kukurydzą

zaczęliśmy ten tydzień kalafiorem i nim skończymy. zupa kalafiorowa należy do klasyków kuchni polskiej, dlatego w tej postaci za często u nas nie występuje 😉 dlatego bywa kalafiorowa z pomidorami, a ta poniższa z mleczkiem kokosowym.

zupa,jarzyny,kuchnia hinduska,kukurydza,

zupa kalafiorowa z mleczkiem kokosowym

  • 2 średnie marchewki,
  • 1 średnia cebula,
  • 1 duży ziemniak,
  • 2 łyżki mąki,
  • 3 łyżki oleju,
  • 1 kalafior,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 3 filiżanki bulionu warzywnego lub wody,
  • 1 szklanka mleka kokosowego,
  • 1 liść laurowy,
  • po 1/4 łyżeczki: oregano, chilli i słodkiej papryki,
  • sól,
  • opcjonalnie do posypania: koperek/natka pietruszki/kolendra

Marchew, cebulę i ziemniaki pokrój w kostkę i smaż przez 10 minut na oleju. Dodaj podzielony na różyczki kalafior i przyprawy. Smaż kolejne 5 minut. Wlej bulion i odskrob wszystko, co przywarło do dna, wlej mleczko kokosowe i dodaj liść laurowy oraz osączoną kukurydzę. na wolnym ogniu gotuj 10 minut. Posól do smaku.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *