pieczony kurczak nadziewany kasztanami i jabłkami

Do tej pory nigdy nie słyszałam, żeby ktoś nadziewał kasztanami inne ptactwo niż indyki, dlatego z radością przyjęłam fakt, że kurczak też się w tej roli spokojnie odnajduje. Przy czym więcej czasu można spędzić w sklepach poszukując niepędzonego kurczaka, niż mrożonej tuszki indyka. 

drób, kasztany, kurczak pieczony, w całości,

kurczak pieczony z kasztanami

  • 2 kg kurczak,
  • 0,5 łyżeczki chili,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka dla soli,
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżka oleju

nadzienie:

  • 1,5 kasztanów,
  • 2 jabłka,
  • 2 duże cebule,
  • główka czosnku,
  • 0,5 szklanki białego wytrawnego wina,
  • 1 łyżka oleju,
  • 2 liście laurowe,
  • 0,5 łyżeczki proszku chili czerwone,
  • 1 łyżka tymianku,
  • sól

sos:

  • 1 łyżeczka oleju,
  • 0,5 cebuli,
  • 2 pomidory,
  • 0,5 łyżeczki imbiru,
  • 0,5 łyżeczki chili,
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry,
  • 1 szklanka ciepłej wody

uwagi: kasztany najlepiej obierają się ciepłe, stąd wygodniejszą metodą jest ugotowanie ich w mikrofali mniejszymi porcjami.

Z chili, słodkiej papryki, soli, octu i oleju utrzyj pastę, którą nasmaruj kurczaka z zewnątrz i od środka. Następnie odstaw go na przynajmniej 3 godziny. Kasztany natnij na krzyż i partiami wstawiaj do mikrofalówki na 3 minuty przy pełnej mocy. Lub nacięte piecz przez 20 minut w piekarniku. Obieraj od razu gorące. Cebule pokrój w cienkie półplasterki. Zeszklij ją na oleju, dodaj kasztany i pokrojone w ćwiartki jabłka, razem duś przez 5 minut. Następnie dodaj zmiażdżony czosnek i przyprawy i smaż, aż czosnek zacznie intensywnie pachnieć. Wtedy wlej wino, zagotuj i odskrob wszystko, co przywarło do dna. Zwiększ ogień i zredukuj płyn o połowę. Farszem nadziej kurczaka, wykałaczkami zepnij otwór i zwiąż sznurkiem nogi. Farsz, który pozostał ułóż na dnie naczynia do pieczenia. Na nim piersią na dół ułóż kurczaka. Na pozostałym oleju usmaż posiekaną cebulę, dodaj do niej przyprawy i smaż, aż będą brązowe. Dodaj pokrojone drobno pomidory i duś do ich miękkości. Wodą podlewaj tylko tyle, by sos nie był za gęsty. Przez pierwsze 20 minut piecz w 215 st. C. Następie obróć kurczaka piersią do góry, zmniejsz grzanie do 190 st. C i piecz 40 minut. Kurczaka polewaj sosem co 15 minut. Po wyjęciu kurczaka z piekarnika odstaw go na 15 minut pod przykryciem, następnie usuń sznurek i wykałaczki. Tuszkę pokrój na 8 kawałków i ułóż na farszu kasztanowym.

Kasztany w zasadzie wystarczą za dodatek do kurczaka, ale można też upiec trochę ziemniaków pokrojowych w łódeczki.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *