Czego już nie było w farszach do nadziewania warzyw – kasze, mięso, strączkowe, grzyby, sery, ich mieszanki. I myślałam, że raczej mnie nic już nie zaskoczy, a tu proszę w kuchni włoskiej znalazłam nadzienie z chleba. Przez dwa dni wahałam się, a pieczywo czerstwiało… Dodatek takich składników, jak oliwki, kapary i bazylia zupełnie zmieniają smak chleba.
Wybierając papryki do faszerowania wybieram zwykłe takie żółte rożki, są wg mnie zdecydowanie bardziej „paprykowe” od tych tradycyjnych.
papryka faszerowana – przepis
- 1 kg papryki,
- 8 kromek czerstwego chleba,
- 100 g kaparów,
- 100 g czarnych oliwek,
- 3 pomidory,
- 1 szklanka startego sera,
- 8 filetów anchois,
- 3 ząbki czosnku,
- 12 liści bazylii,
- pół pęczka natki pietruszki,
- 1 łyżka białego octu winnego,
- sól, pieprz,
- 0,5 szkl. oliwy
Chleb namocz przez 10 minut. Następnie odciśnij i rozdrobnij. Z papryk wytnij środki i gniazda nasienne. Oliwki i pomidory pokrój, czosnek posiekaj, natkę posiekaj. Dodaj je do chleba razem z kaparami, serem, bazylią i anchois. Przypraw, zalej 1/4 szkl. oliwy i octem, dobrze wymieszaj. Masą nafaszeruj papryki, które ustaw pionowo w naczyniu do zapiekania. Podlej 1/2 szkl. wody i resztą oliwy. Naczynie przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 szt. C. Piecz 30 minut. Następnie zdejmij pokrywkę, polej wytworzonym sosem i piecz jeszcze 15 minut. Podawaj gorące.