pogoda tak nas rozpieszcza, że trzeba pomyśleć o daniach rozgrzewających. polecam w tym celu wszelkie kasze. u nas trafiła się jaglana i w końcu miała ten właściwy smak! Przy okazji kasza w ten sposób przygotowana znalazła się na liście drugich śniadań do pracy, eliminując słone owsianki, które ostatnio nieco mi się przejadły.
klopsiki drobiowo-cukiniowe z kaszą jaglaną
- 0,5 kg mielonego mięsa z indyka lub kurczaka,
- 2 średnie cukinie,
- 2 zielone cebule,
- 1 łyżeczka mielonej suszonej kolendry ,
- 3 ząbki czosnku,
- sól, pieprz
Rozgrzej piekarnik do 200 st.C. Cukinię zetrzyj na dużych oczkach tarki jarzynowej i wymieszaj z mięsem, posiekaną zieloną cebulką i czosnkiem. Dopraw kolendrą, solą i pieprzem. Uformuj z masy klopsiki ciut większe od piłek pingpongowych. Piecz na lekko natłuszczonej około 30 minut, aż lekko się zrumienią.
kasza jaglana z suszonymi pomidorami
- 3/4 szkl. kaszy jaglanej,
- 1 łyżka oleju,
- 1 pęczek zielonej cebulki,
- 4 suszone pomidory,
- 1,5 szkl. bulionu jarzynowego,
- sól, pieprz
Kaszę zalej wrzątkiem i odstaw na 5 minut. W tym czasie zeszklij na oleju zieloną cebulkę, dodaj pokrojone drobno pomidory i osączoną kaszę. Smaż razem przez chwilkę, zalej bulionem i gotuj na małym ogniu 10 minut. Jeśli w międzyczasie kasza wchłonie cały płyn, a będzie nadal twarda, to podlej odrobiną wody. Przypraw solą i pieprzem i podawaj razem z klopsikami lub zapakuj do pracy na drugie śniadanie, bo jest to doskonała propozycja lunchboxowa.