klopsiki drobiowo-cukiniowe z kaszą jaglaną

pogoda tak nas rozpieszcza, że trzeba pomyśleć o daniach rozgrzewających. polecam w tym celu wszelkie kasze. u nas trafiła się jaglana i w końcu miała ten właściwy smak! Przy okazji kasza w ten sposób przygotowana znalazła się na liście drugich śniadań do pracy, eliminując słone owsianki, które ostatnio nieco mi się przejadły.

mięso mielone, drób, indyk, cukinia, kasza

klopsiki drobiowo-cukiniowe z kaszą jaglaną

  • 0,5 kg mielonego mięsa z indyka lub kurczaka,
  • 2 średnie cukinie,
  • 2 zielone cebule, 
  • 1 łyżeczka mielonej suszonej kolendry , 
  • 3 ząbki czosnku, 
  • sól, pieprz

Rozgrzej piekarnik do 200 st.C. Cukinię zetrzyj na dużych oczkach tarki jarzynowej i wymieszaj z mięsem, posiekaną zieloną cebulką i czosnkiem. Dopraw kolendrą, solą i pieprzem. Uformuj z masy klopsiki ciut większe od piłek pingpongowych. Piecz na lekko natłuszczonej około 30 minut, aż lekko się zrumienią.

kasza jaglana z suszonymi pomidorami

  • 3/4 szkl. kaszy jaglanej,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 pęczek zielonej cebulki,
  • 4 suszone pomidory,
  • 1,5 szkl. bulionu jarzynowego,
  • sól, pieprz

Kaszę zalej wrzątkiem i odstaw na 5 minut. W tym czasie zeszklij na oleju zieloną cebulkę, dodaj pokrojone drobno pomidory i osączoną kaszę. Smaż razem przez chwilkę, zalej bulionem i gotuj na małym ogniu 10 minut. Jeśli w międzyczasie kasza wchłonie cały płyn, a będzie nadal twarda, to podlej odrobiną wody. Przypraw solą i pieprzem i podawaj razem z klopsikami lub zapakuj do pracy na drugie śniadanie, bo jest to doskonała propozycja lunchboxowa.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.