mussaka z ziemniakami, musaka, moussaka, mousaka, moussakass

wieki temu podawałam przepis na musakę w wersji bardziej greckiej, co z bakłażanami i beszamelem. teraz bardziej jest to wariacja na temat, bo zastąpiłam bakłażany młodymi ziemniakami. dzięki czemu była dużo bardziej zwarta.
nie jest to z pewnością danie, które robi się szybko, ale jest na tyle proste, że czas nie powinien nikogo zniechęcać. 

kuchnia grecka, mielone mięso, zapiekanka, bakłażan, ziemniaki

musaka z ziemniakami

  • 4 duże ziemniaki,
  • 1 szkl. bulionu wołowego,
  • 3 duże jajka,
  • 0,5 kg mięsa mielonego (może być wołowina najlepiej grubo mielona lub mieszanka wołowo-wieprzowa),
  • 1 duża cebula,
  • 1 średni por (cały z zieloną częścią),
  • 4 ząbki czosnku, 
  • 1 średnia marchewka,
  • 2 łodygi selera naciowego, 
  • 1 duża czerwona papryka, 
  • 4 duże pomidory lima,
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego,
  • 1 łyżka brązowego cukru,
  • pół dużego pęczka natki pietruszki,
  • sól, ostra papryka,
  • 2 łyżki oliwy + olej do smażenia ziemniaków

Mięso mielone przesmaż na oliwie, następnie zdejmij z patelni pozostawiając na niej tłuszcz. Pokrój: cebulę w kostkę, pora w cienkie półplasterki, czosnek w plasterki. Zeszklij je razem. Marchew zetrzyj na tarce jarzynowej, seler i paprykę pokrój w drobną kostkę, dodaj do cebuli. Smaż razem, aż marchew i seler będą miękkie. Dodaj usmażone mięso. Pomidory drobno pokrój i dodaj na patelnię razem z octem i cukrem. Zagotuj całość, następnie na minimalnym ogniu gotuj 20 minut. Dopraw solą i ostrą papryką. Po zdjęciu z ognia dodaj posiekaną natkę i odstaw do ostudzenia.
Wyszorowane ziemniaki pokrój wzdłuż na 0,5 cm plasterki i umieść w naczyniu z zimną wodą, żeby nie ściemniały zanim zostaną usmażone. Partiami osuszaj je ściereczką i smaż po 2 minuty z każdej strony. 1/3 ziemniaków ułóż w blaszce (22×30 cm). Na to wlej połowę sosu, na to kolejną 1/3 ziemniaków i znowu sos i zakończ ziemniakami. Z wierzchu polej bulionem. Szczelnie przykryj blaszkę folią aluminiową i piecz w 200 st. C przez 45 minut. Zdejmij folię i piecz kolejne 15 minut. Dokładnie roztrzep jajka, polej nimi zapiekankę z wierzchu. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz, aż wierzch się przyrumieni. Wyjmij blaszkę z piekarnika i odstaw na 20 minut. Następnie pokrój na porcje i podawaj.

To my! Młode kartofelki 2016 To my! Młode kartofelki 2016

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *