jeśli lubicie dodatek kasz do dań mięsnych, to ten klops będzie ciekawym urozmaiceniem. ale ma też tę zaletę, że z dodatkiem sosu i surówki może stanowić samodzielne danie. ten sposób wykorzystania kaszy, której ugotowaliśmy za dużo, pozwala też wyczyścić lodówkę 😉
klops z kaszy gryczanej
- 2 szklanki kaszy gryczanej,
- 1 duża cebula,
- 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich,
- 2-4 jajka (w zależności od wielkości),
- 2 łyżki oleju,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżki lubczyku,
- 0,5 szklanki płatków owsianych*,
- sól, pieprz
Kaszę ugotuj w lekko osolonej wodzie, aż będzie lekko kleista. W tym czasie por pokrój w krążki i smaż 5 minut na połowie oliwy. Odsącz kaszę i przełóż do miski. Dodaj posiekane orzechy, jajka, resztę oliwy, tartą bułkę, sos sojowy, majeranek, sól, pieprz i usmażony por. *Jeśli masa jest za rzadka, dodaj płatki owsiane. Wszystko dokładnie wymieszaj. Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 50 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st, C, wierzch powinien się zrumienić. Pasztet wyjmij z formy odwracając ją do góry dnem – na płaski, podłużny talerz. Podawaj koniecznie z sosami 🙂