kurczak pieczony z rzymskim garnku

ostatnimi czasy rzymski garnek częściej był przeze mnie wykorzystywany do pieczenia chleba niż innych dań, więc postanowiłam zafundować mu małą odmianę. do jego wnętrza trafił w całości kurczak, natarty aromatycznymi ziołami i różową himalajską solą dostarczoną mi przez Bakaliowy e-sklep BadaPak.pl. mięso po takim pieczeniu jest wyjątkowo miękkie, więc żeby mieć przyrumienioną, chrupiącą skórkę trzeba pod koniec pieczenia zdjąć pokrywkę. 

drób, sól himalajska, zioła, bez tłuszczu

kurczak pieczony w całości z warzywami

  • 1 kurczak wolno biegający,
  • 2 łyżeczki soli himalajskiej,
  • 1 łyżeczka chili,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 0,5 łyżeczki suszonego rozmarynu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1-2 łodygi selera, 
  • 1 średniej biała cebula, 
  • 2 średnie marchewki

Przyprawy wymieszaj z solą i natrzyj kurczaka. Odstaw go przynajmniej na kilka godzin w chłodne miejsce, a najlepiej na całą noc. Selera i marchew pokrój na 4-5 kawałków, cebulę na ósemki. Garnek rzymski namocz przynajmniej na 15 minut. Czosnek i pozostałe warzywa wymieszaj i ułóż na dnie garnka. Na warzywa połóż kurczaka. Przykryj garnek i wstaw do zimnego piekarnika. Piekarnik ustaw na 190 st.C i piecz przez 1,5 godziny. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i piecz 15-20 minut, żeby się zrumienił.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *