klops z kaszy gryczanej

jeśli lubicie dodatek kasz do dań mięsnych, to ten klops będzie ciekawym urozmaiceniem. ale ma też tę zaletę, że z dodatkiem sosu i surówki może stanowić samodzielne danie. ten sposób wykorzystania kaszy, której ugotowaliśmy za dużo, pozwala też wyczyścić lodówkę 😉

orzechhy włoskie, lubczyk, bez mięsa

klops z kaszy gryczanej

  • 2 szklanki kaszy gryczanej,
  • 1 duża cebula,
  • 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich,
  • 2-4 jajka (w zależności od wielkości),
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki lubczyku,
  • 0,5 szklanki płatków owsianych*,
  • sól, pieprz

Kaszę ugotuj w lekko osolonej wodzie, aż będzie lekko kleista. W tym czasie por pokrój w krążki i smaż 5 minut na połowie oliwy. Odsącz kaszę i przełóż do miski. Dodaj posiekane orzechy, jajka, resztę oliwy, tartą bułkę, sos sojowy, majeranek, sól, pieprz i usmażony por. *Jeśli masa jest za rzadka, dodaj płatki owsiane. Wszystko dokładnie wymieszaj. Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 50 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st, C, wierzch powinien się zrumienić. Pasztet wyjmij z formy odwracając ją do góry dnem – na płaski, podłużny talerz. Podawaj koniecznie z sosami 🙂

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *