Zapiekanki inspirowane anglosaskimi pajami robiłam do tej pory z wykorzystaniem ziemniaków, jako warstwy wierzchniej. Tym razem użyłam ciasta francuskiego i była to bardzo fajna odmiana. Zwłaszcza, że chrupiąca skorupka pomaga zgarniać pyszny sos.
Taki paj można też przygotować z wyprzedzeniem – ostudzoną potrawkę przykryć surowym ciastem i po prostu zamrozić szczelnie owinięte folią. Potem zamrożone wstawić do piekarnika. Wygodne jest też przygotowanie oddzielnych porcji w małych naczyniach do zapiekania. Ciasto przyjmuje ciekawe formy w trakcie rośnięcia i wygląda niezwykle dekoracyjnie.
ziemniaczane pot pie:
– z fasolką szparagową i frankfurterkami,
– z kapustą i białą kiełbasą w czerwonym winie,
– z kapusty włoskiej i boczku;
potrawka drobiowa zapiekana pod ciastem francuskim
- 250 g mięsa drobiowego (indyk, kurczak),
- 250 g pieczarek,
- 500 g rozdrobnionego szpinaku,
- 1 por,
- otarta skórka z 0,5 cytryny,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- 1/3 szkl. białego wermutu,
- 1 szkl. bulionu drobiowego,
- 1/3 szkl. śmietanki,
- 4 łyżki oleju,
- 1 arkusz ciasta francuskiego,
- 1 jajko,
- sól, pieprz
Na dwóch łyżkach oleju zrumień przekrojone na pół pieczarki. Zdejmij z patelni, dolej na patelnię olej i wrzuć pokrojone w 1 cm kostkę mięso drobiowe i pokrojony w plasterki por. Po 5 minutach dodaj skórkę cytryny i szpinak. Gdy szpinak będzie ugotowany wlej wermut, zwiększ ogień i gotuj, aż odparuje. Dodaj pieczarki i tymianek, wlej bulion i śmietankę, przypraw solą i pieprzem. Duś pod przykryciem przez 10 minut. Potrawkę przełóż do naczynia mniejszego od arkusza ciasta francuskiego, tak, by ciasto zwisało po 2-3 cm z każdej strony. Wierzch ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz w 200 st. C przez 30-35 minut. Przed podaniem odstaw na 5-10 minut.