pomidorowa bez ryżu i makaronu

łowicz, warzywa, pomidorówka

to już czwarta wersja zupy pomidorowej bez ryżu i makaronu, czyli coś dla fanów kuchni bezglutenowej, przynajmniej częściowo. ale akurat nie to było najistotniejszym warunkiem tym razem. nie ma tych najpopularniejszych dodatków, gdyż u mnie pomidorowa jest pełna warzyw i czasem bardziej przypomina eintopf, niż klasyczną zupę. poprzednie pomidorówki ze względu na swoje składniki były bardziej jesienne, także jak się pojawią grzyby i dynie wypróbujcie je koniecznie:
zupa pomidorowa z dynią,
pomidorowa z grzybami i pęczakiem,
z cieciorką i kaszą jaglaną 

przecier pomidorowy, zupa, pomidorowa, z mięsem

zupa pomidorowa z piersią kurczaka i zieloną papryką

  • 1 duża marchew, 
  • 0,5 niedużego selera, 
  • 1 zielona papryka, 
  • 250 g piersi z kurczaka, 
  • 1-2 łyżeczki suszonego oregano,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 karton przecieru pomidorowego Łowicz,
  • 2 litry bulionu z kurczaka,
  • pieprz i sól

Marchew, seler, paprykę i pierś kurczaka pokrój w niedużą kostkę. Pokrojone warzywa uduś na oleju, gdy będą miękkie dodaj pierś kurczaka, oregano i zmiażdżony czosnek. Duś razem około 15 minut. Wlej przecier pomidorowy i bulion, dopraw solą i pieprzem, po zawrzeniu zmniejsz ogień i gotuj kolejne 15 minut.

Pomidorowa? Inaczej! Tak się teraz robi samo najlepsze!

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *