Co wziąć zamiast kanapki do pracy? Sałatki już były, więc pora na tortille. Można je przygotować w domu, można przynieść oddzielnie składniki i sobie w pracy zwinąć. Ta druga opcja jest lepsza przy stosowaniu wilgotnych składników, jak np. dzisiejsza surówka.
szarpana wieprzowina w tortilli – składniki:
- 1 kg pulled pork,
- 1 porcja surówki z kapusty pekińskiej
- 8 dużych placków tortilli
Placki podgrzewaj na suchej patelni. Układaj porcję surówki, na to
limonkowa szarpana wieprzowina
- 1 kg wieprzowiny bez kości,
- 3 łyżki soli,
- 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 cebula,
- skórka z 2 limonek,
- 2 łyżki oleju
Z limonek zetrzyj skórkę, cebulę i czosnek drobno posiekaj. Wymieszaj te składniki z solą i pieprzem. Natrzyj nimi wieprzowinę i pozostaw na noc w lodówce. Następnego dnia obsmaż na oleju, najlepiej w brytfance, w której mięso będzie się piekło. Do naczynia z mięsem wlej 1 szkl. wody. Piecz około 6 godzin w temperaturze 120 st. C. Miękkie mięso rozdrobnij widelcami, rozrywając je na pojedyncze pasma. Do momentu dalszego użycia trzymaj mięso pod przykryciem.
limonkowa surówka z kapusty pekińskiej
- 30-50 dkg kapusty pekińskiej*,
- 1 marchewka,
- 1 jabłko,
- sok z jednej limonki,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 0,5-1 łyżeczki cukru,
- 0,5 łyżeczki startego świeżego imbiru,
- sól
Kapustę bardzo drobno posiekaj, posól i odstaw, aż kapusta zmięknie. Marchewkę i jabłko zetrzyj na drobnych oczkach tarki jarzynowej. Z pozostałych składników przygotuj sos. Kapustę, wymieszaj z marchewką i sosem, ostaw na chwilę, żeby smaki się przegryzły.
* ta ilość jest zależna od tego, czy ma się szansę przygotować surówkę wcześniej. Im dłużej postoi, tym kapusta bardziej straci na objętości.