zapiekanka z buraków i ziemniaków z pieczonym kurczakiem

uwielbiam gratin dauphinois, czyli zapiekankę z cieniutko pokrojonych ziemniaków, nie tylko za rewelacyjny smak uzyskany tak niewielką ilością składników, ale również za konsystencję. jak dla mnie, uczucie towarzyszące rozpadaniu się na plasterki jest wyjątkowo przyjemne 🙂 postanowiłam podobnie cienko pokroić buraki, tyle żeby przyspieszyć pieczenie, już ugotowane, do tego ugotowane również ziemniaki, ale już nie rozkładane warstwami i coś chrupiącego na wierzch. w ramach posypki wystąpił boczek. i w zasadzie mogłoby to być samodzielnym daniem, ale za jednym zamachem upiekłam też pałki kurczaka tak małe, że wystarczały na 2-3 kęsy.

warzywa korzenne, boczek, dodatek do mięsa

zapiekanka buraczano-ziemniaczana

  • 3 ząbki czosnku, 
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku, 
  • 1 kubek słodkiej śmietanki, 
  • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków, 
  • 0,5 kg upieczonych lub ugotowanych buraków, 
  • 10 dkg wędzonego boczku
  • sól, pieprz

Czosnek pokrój w cienkie plasterki i dodaj razem z tymiankiem do śmietanki. Buraki i ziemniaki pokrój w plasterki. Możesz je ułożyć warstwami, możesz dachówkowo. Polej całość śmietanką, delikatnie przypraw i posyp drobno pokrojonym boczkiem. Piecz pod przykryciem przez 30 minut, potem naczynie odkryj i pozwól się boczkowi zrumienić.

drób, pieczone mięso, owoce

pieczone pałki kurczaka 

  • 0,75 kg niedużych pałek kurczaka,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • sok z 2 cytryn,
  • 1,5 łyżeczki brązowego cukru,
  • 1 łyżeczka mielonego kminku,
  • łyżka sosu sojowego 
  • sól, pieprz

Czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj z pozostałymi składnikami. Natrzyj kurczaka i odstaw na godzinę. Ułóż w naczyniu do pieczenia i piecz 1 godz. w 200 st. C.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.