to danie nie wymaga specjalnego komentarza. jest fantastycznie delikatne i kremowe. i w ten sposób 11 sposobów na risotto wzbogaciło się o 5 (z dzisiejszym) kolejnych przepisów:
– cytrynowe,
– z dynią i piwem,
– pomidorowe z rozmarynem,
– z owocami morza
risotto z porem
- 1 szklanka ryżu do risotto,
- 3 małe pory,
- 1 szalotka,
- 1 szklanka białego wina,
- 4-5 szklanek bulionu warzywnego,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki oliwy,
- 1/4 szklanki startego parmezanu,
- 1/3 szklanki gęstej śmietany kremówki,
- sól,
- szczypiorek do dekoracji
Białą i jasnozieloną część pora pokrój w cienkie plasterki. Szalotkę drobno posiekaj i zeszklij na oliwie. Dodaj pory i smaż razem przez około 3 minut. Wsyp ryż. Smaż kolejne 3 minut. Wlej wino i gotuj mieszając, aż całkowicie zostanie wchłonięte przez ryż. Dolewaj po chochelce bulion, odczekując aż każda porcja zostanie wchłonięta. Gdy ryż będzie al dente przestań dolewać bulion. Dodaj parmezan, masło i śmietankę (jeśli jest rzadka, po prostu ją ubij), wymieszaj i posól. Posyp posiekanym szczypiorkiem i od razu podawaj.