sobotni wieczór spędziłam w hotelu Poziom511 na spotkaniu z Karolem Okrasą. bardzo podobało mi się kilka połączeń smakowych, np. zupa rybna z sokiem z kiszonej kapusty, o innych wkrótce napiszę. a mimo że dzisiejszy przepis na zupę rybną, soku nie zawiera, to poszerza paletę kolorystyczną zup (bo przypominam, że dwa lata temu proponowałam żółtą zupę rybną z grzankami).
francuska zupa rybna
- 2 l wywaru jarzynowego z pietruszki i selera,
- 2 głowy karpia, ich szkielety i płetwy,
- 2 cebule,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka oleju,
- sól, pieprz
Do gorącego wywaru jarzynowego włóż ryby i gotuj około 2 godzin. Wywar przecedź. Cebulę pokrój drobno i dodaj do zupy, gdy będzie miękka zmiksuj ją. Czosnek rozetrzyj z solą, wymieszaj z koncentratem pomidorowym i przesmaż na oleju. Dodaj do zupy i zagotuj. Dopraw solą i pieprzem.
kluski francuskie
- 2-3 jajka,
- 2 łyżki masła,
- sól,
- mąka pszenna