nie podejrzewałabym nigdy jarmużu, że może tak dobrze smakowo łączyć się z czosnkiem. a śmietanowo-serowy sos fantastycznie nadawał się do maczania grubych frytek. naprawdę bardzo trudno było się oderwać 🙂
duszony jarmuż z cieciorką
- 40 dkg jarmużu,
- 1 średni por,
- 3 ząbki czosnku,
- 25 dkg ugotowanej ciecierzycy,
- 300 ml śmietany 18%,
- 10 dkg sera cheddar,
- sól, czarny pieprz
- mielona gałka muszkatołowa,
- 2 łyżki oleju
Umyty por przekrój wzdłuż i pokrój na 1 cm plasterki. Zeszklij go na oleju. Z jarmużu wytnij twarde nerwy liści i pokrój w 2 cm paski, dodaj do pora. Duś razem, aż będzie miękki. Czosnek zetrzyj na drobnych oczkach tarki i razem z cieciorką dodaj do jarmużu. Zagotuj, przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ser zetrzyj na dużych oczkach tarki i razem ze śmietaną dodaj do jarmużu. Podgrzewaj powoli, aż ser się rozpuści, nie dopuszczając do zagotowania.