obiadowa sałatka z kaszy gryczanej

sponsorem poniedziałkowego obiadu jest poweekendowy przegląd lodówki;) zazwyczaj nadmiar kaszy gryczanej znika podsmażony na maśle, w towarzystwie szklanki ciepłego mleka. ale tym razem oprócz niej było kilka innych produktów, których ilość nie wystarczała na zapewnienie posiłku dla 3 osób.

jeśli jesteście jej fanami spróbujcie innych połączeń, bo to nie pierwsza sałatka z kaszą gryczaną:
sałatka z wędzonym boczkiem i jajkami,
sałatka z serem żółtym

kurczak pieczony, rukola, suszone pomidory, feta

ciepła sałatka z kaszy gryczanej

  • 1-1,5 szkl. ugotowanej kaszy gryczanej,
  • 1 upieczone udko kurczaka,
  • 0,5 słoiczka suszonych pomidorów w oleju (około 5-6 szt.),
  • 0,5 opakowania fety (ok. 10 dkg),
  • garść rukoli,
  • sól, pieprz

Mięso z udka oddziel od kości i pokrój w kostkę. Pomidory pokrój w paseczki (olej lub oliwę zachowaj), fetę w kostkę. Kaszę podsmaż na oleju spod pomidorów. Dodaj wszystkie składniki prócz rukoli i fety, je dodaj dopiero, gdy wszystkie składniki będą już nagrzane. Podawaj ciepłe.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *