jarmuż z boczkiem

w ubiegłym tygodniu podawałam przepis na jarmuż w dość lekkostrawnej wersji – papryką i bulgurem, w dzisiejszym przepisie pojawia się boczek, choć nadal to nie przepis mojej mamy.

potrawka

jarmuż duszony z boczkiem

  • 0,5 kg jarmużu,
  • 20 dkg wędzonego boczku,
  • 2 marchewki,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól, pieprz, curry

z liści jarmużu usuń nerwy i drobno posiekaj. cebulę pokrój w kostkę, a marchew w plasterki. boczek pokrój w paseczki i wytop na patelni, jeśli będzie mało tłuszczy, to dolej na patelnię olej. cebulę i marchew podsmażaj na oleju, aż cebula będzie szklista. dodaj jarmuż i duś razem do miękkości. dopraw solą, pieprzem i curry, jeszcze chwilę podduś i podawaj na gorąco.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *