zupa ryżowa ze szparagami i kurczakiem

w zasadzie to już ostatnie podrygi ze szparagami. jakoś ciągle nie umiem się przemóc do zrobienia zupy szparagowej. szkoda mi je przecierać. ale zobaczyłam w kuchni Ireny i Andrzeja przepis na gęstą zupę ryżową z kurczakiem i pomyślałam, że gdyby tam znalazły się szparagi, to wcale nie byłoby złe.

zypa ryżowa ze szparagami

zupa ryżowa z kurczakiem i szparagami

  • 0,5 pokrojonego na kawałki kurczaka, 
  • 1 pęczek białych szparagów, 
  • 2 średnie posiekane cebule, 
  • 2 litry bulionu z kurczaka, 
  • 1 szklanka ryżu, 
  • olej do smażenia

na oleju podsmażyć cebulę, następnie dodać kawałki kurczaka i bulion. doprowadzić do wrzenia, dodać ryż i gotować mieszając  przez 30-35 minut. w trakcie gotowania obrać szparagi i pokroić w 1 cm kawałki, pozostawiając 3 cm kawałki od strony czubków. 1 cm kawałki dodać w połowie gotowania, a czubki dopiero 5 minut przed końcem gotowania. 

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *