to danie można przygotować na 2 sposoby. pierwszy – bezmięsny, wtedy ziemniaki mogą stanowić dopełnienie posiłku wśród innych dodatków. drugi – z kurczakiem, z którego w tej wersji polecam nie zdejmować skóry, pozwalając jej się zrumienić.
ziemniaki pieczone z kurczakiem w imbirze
- 1,5 kg małych młodych ziemniaków,
- 6 kawałków kurczaka (udka, podudzia, skrzydełka),
- 10 cm kawałek świeżego imbiru,
- 0,5 szkl. oleju,
- sól
imbir oskrobać łyżeczką i pokroić w 2 mm plasterki, smażyć na oleju na wolnym ogniu. imbir wyjąć z oleju, olej zachować. kurczaka natrzeć solą. młode ziemniaki wyszorować. w dużym naczyniu żaroodpornym ziemniaki obtoczyć w pozostałym ze smażenia imbiru oleju, lekko posolić. pomiędzy ziemniaki ułożyć kurczaka. piec 45 minut, aż kurczak się zrumieni a ziemniaki będą miękkie. 5 minut przed końcem pieczenia całość posypać pozostawionym usmażonym imbirem.
nie od parady będzie tu zwykła sałata z winegretem.