szparagi to nieodłączny atrybut kuchni maja i czerwca, oznaka zbliżającego się lata. kuchnia z nimi zyskuje lekkości i nie ma co ukrywać, elegancji.
jeśli jeszcze nie jedliście szparagów i nie wiecie, jak je przygotować polecam lekcję szkoły gotowania.
zupa krem ze szparagów
- 2 pęczki szparagów (tu zielone i białe),
- 2 średnie cebule,
- 3-4 ziemniaki,
- 1 szkl. zielonego groszku,
- 3 litry rosołu,
- olej do smażenia,
- sól, biały pieprz,
- opcjonalnie: sok z cytryny, kwaśna śmietana
szparagi umyć, białe obrać, ze wszystkich odciąć czubki razem z 3 cm kawałkiem łodygi, odłożyć na później. resztę łodyg pokroić na kawałki. cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju (jeśli ją zrumienimy to zupa będzie ciemniejsza). zalać rosołem. dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. jeśli dodajemy białe szparagi, to możemy je włożyć już teraz. gdy ziemniaki będą miękkie, dodać zielone szparagi, gotować ok. 10 minut. całość zmiksować*. doprawić solą i pieprzem. włożyć odłożone główki szparagów i groszek. gotować chwilę, do miękkości. ewentualnie można zupę zakwasić sokiem z cytryny lub dodać kwaśną śmietanę
* zupa będzie gładsza jeśli przetrze się ją przez sito.