wyjątkowo mięsny tydzień pora zakończyć z przytupem, będzie schaboszczak. ale w zupełnie nowej panierce, a zamiast smażonej kapusty jabłkowy mus z chilli, który ma tę dodatkową zaletę, że jego nadmiar na gorąco można zapakować do słoiczków i spokojnie postoi jak każdy dżem.
kotlety schabowe w parmezanie z musem jabłkowym
- 4 kotlety schabowe,
- 2 jajka,
- 2-3 łyżki mleka (w zależności od wielkości kotletów),
- 60 g parmezanu,
- mąka do panierowania,
- sól, pieprz,
- olej do smażenia
mus jabłkowy z chilli
- 0,5 kg jabłek,
- 125 g cukru (można mniej),
- 1 łyżeczka posiekanej świeżej papryczki chilli,
- 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny,
- szczypta przyprawy do pierników,
- 1/4 szkl. wody
jabłka obrać, pokroić na kawałki, włożyć do garnka, zasypać cukrem i dusić podlewając wodą. dodać chilli, skórkę cytrynową i przyprawę do pierników. po około 20-30 minutach, jeśli się jeszcze same nie rozpadły można je zmiksować.
kotlety rozbić i przyprawić. jajka ubić dodając 2-3 łyżki mleka oraz parmezan. kotlety panierować w mące, a następnie w jajkach z serem. smażyć po 2-3 minuty z każdej strony. podawać z puree jabłkowym