schabowe panierowane w parmezanie

wyjątkowo mięsny tydzień pora zakończyć z przytupem, będzie schaboszczak. ale w zupełnie nowej panierce, a zamiast smażonej kapusty jabłkowy mus z chilli, który ma tę dodatkową zaletę, że jego nadmiar na gorąco można zapakować do słoiczków i spokojnie postoi jak każdy dżem.

wieprzowina, kotlet, parmezan

kotlety schabowe w parmezanie z musem jabłkowym

  • 4 kotlety schabowe,
  • 2 jajka,
  • 2-3 łyżki mleka (w zależności od wielkości kotletów), 
  • 60 g parmezanu,
  • mąka do panierowania,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia

mus jabłkowy z chilli

  • 0,5 kg jabłek,
  • 125 g cukru (można mniej),
  • 1 łyżeczka posiekanej świeżej papryczki chilli,
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny,
  • szczypta przyprawy do pierników,
  • 1/4 szkl. wody

jabłka obrać, pokroić na kawałki, włożyć do garnka, zasypać cukrem i dusić podlewając wodą. dodać chilli, skórkę cytrynową i przyprawę do pierników. po około 20-30 minutach, jeśli się jeszcze same nie rozpadły można je zmiksować. 
kotlety rozbić i przyprawić. jajka ubić dodając 2-3 łyżki mleka oraz parmezan. kotlety panierować w mące, a następnie w jajkach z serem. smażyć po 2-3 minuty z każdej strony. podawać z puree jabłkowym

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.