jeśli trafi się na kiełbaski jałowcowe, to dodatek wermutu przestaje być tak egzotyczny, jak na pierwszy rzut oka może się wydawać.
kiełbaski duszone w wermucie na szpinaku
- 0,5 kg cienkiej kiełbasy jałowcowej,
- 1/3 szkl. wytrawnego wermutu,
- 1 kg młodego szpinaku
sos winegret z wermutem:
- 3 łyżki oleju,
- 1 łyżka wermutu,
- 1 łyżka octu winnego,
- 1 łyżka musztardy dijon,
- sól, pieprz, cukier do smaku,
- 1 szalotka
szalotkę bardzo drobno posiekać. pozostałe składniki wlać do słoiczka, zakręcić i go i potrząsać, aż uzyska się jednorodną emulsję. doprawić solą, pieprzem i cukrem, dodać szalotkę i jeszcze chwilę potrząsać.
dłuższe kiełbaski przeciąć na 3 cm kawałki. położyć na rozgrzaną suchą patelnię i pozwolić im chwilę się wysmażać. wlać wermut, przykryć i dusić około 10 minut, następnie zdjąć pokrywkę i przez 5 minut gotować pozwalając odparować wermutowi.
szpinak umyć i mokry wrzucić do suchego garnka, przykryć i trzymać chwilę, by wiądł. wymieszać z sosem. na każdej porcji szpinaku układać kiełbaski.