coś słodkiego do podjadania przy herbacie. przygotowane są na bazie maślanych ciasteczek z dżemem, jednak bez zabawy z toczeniem kulek z dziurką i nadziewania, ich przygotowanie jest znacznie krótsze.
waniliowe księżyce
- 220 g miękkiego masła,
- 1/8 łyżeczki soli,
- 2 laski wanilii,
- 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków,
- 1 żółtko,
- 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej,
- cukier puder do posypania
do utartego na puch masła dodać sól, ziarenka wanilii i cukier i dokładnie wymieszać. dalej ucierając dodając żółtko, a następnie mąkę. całość zagniatać do momentu, aż się wszystko połączy. z ciasta utoczyć wałek o średnicy 3 cm, spłaszczyć go lekko i szklanką odcinać kawałki ciasta w kształcie księżyców. ułożyć je na wyłożonej papierem blasze w 2 cm odstępach od siebie. piec w 190 st. C przez 15-17 minut. po ostudzeniu posypać ciasteczka cukrem pudrem.