pora na cotygodniową rozgrzewającą michę. ostatnio jarmuż pojawił się z gulaszu warzywnym, dziś trafi do jesiennozimowej zupy.
a poniżej kilka przepisów z soczewicą, która doskonale sobie radzi, nie tylko w zupach:
potrawka z soczewicy,
pasztet z soczewicy z dynią,
soczewica z burakami,
soczewica zapiekana,
kasztany duszone z soczewicą,
zupa z soczewicy,
zupa z soczewicy 2,
botwinka z soczewicą
zupa z czarnej soczewicy
- 1/2-3/4 szkl. czarnej soczewicy,
- 4 pory,
- 20 dkg jarmużu,
- 2 ziemniaki,
- 2 puszki krojonych pomidorów,
- 2 l bulionu,
- 1 łyżeczka suszonego tymianu,
- sól, pieprz,
- olej lub oliwa do smażenia
białą i jasnozieloną część pora pokroić na 1 cm plasterki. smażyć przez 3-4 minuty, aż zaczną mięknąć. dodać pokrojone w dużą kostkę ziemniaki. soczewicę opłukać i dodać do ziemniaków. jarmuż, po wycięciu nerwu, pokroić w paski i dodać do reszty. podlać bulionem, dodać tymianek i gotować, aż soczewica będzie miękka. wlać pomidory z puszki, przyprawić solą i pieprzem, gotować na małym ogniu 5-10 minut.