pora na cotygodniową rozgrzewającą michę. ostatnio jarmuż pojawił się z gulaszu warzywnym, dziś trafi do jesiennozimowej zupy.
a poniżej kilka przepisów z soczewicą, która doskonale sobie radzi, nie tylko w zupach:
potrawka z soczewicy,
pasztet z soczewicy z dynią,
soczewica z burakami,
soczewica zapiekana,
kasztany duszone z soczewicą,
zupa z soczewicy,
zupa z soczewicy 2, 
botwinka z soczewicą

zupa z czarnej soczewicy
- 1/2-3/4 szkl. czarnej soczewicy,
 - 4 pory,
 - 20 dkg jarmużu,
 - 2 ziemniaki,
 - 2 puszki krojonych pomidorów,
 - 2 l bulionu,
 - 1 łyżeczka suszonego tymianu,
 - sól, pieprz,
 - olej lub oliwa do smażenia
 
białą i jasnozieloną część pora pokroić na 1 cm plasterki. smażyć przez 3-4 minuty, aż zaczną mięknąć. dodać pokrojone w dużą kostkę ziemniaki. soczewicę opłukać i dodać do ziemniaków. jarmuż, po wycięciu nerwu, pokroić w paski i dodać do reszty. podlać bulionem, dodać tymianek i gotować, aż soczewica będzie miękka. wlać pomidory z puszki, przyprawić solą i pieprzem, gotować na małym ogniu 5-10 minut.
															
		