zupa krem z kabaczka

zawsze myślałam, że kabaczek i cukinia to dwa różne warzywa, jednak ostatnio przeczytałam, że nie i ciężko mi się z tym pogodzić! wg mnie cukinia ma ciemnozielony kolor lub żółty, a kabaczek jest jasnozielony i bardziej pękaty. a całe zamieszanie wywołuje włoska nazwa kabaczka, czyli zucchina (mała dynia). różne źródła różnie podają, ale znalazłam informacje, że kabaczek to przerośnięta cukinia, którą trzeba obrać i pozbawić pestek (Rafał Grzelak, kucharz) lub że to po prostu inna odmiana cukinii (Wiki).
pozostaję przy swojej wersji, że jest to coś z pewnością innego 😉

zupa krem z kabaczka

zupa krem z kabaczka

  • 1 kabaczek, 
  • 1 cebula, 
  • 1 serek topiony ziołowy, 
  • 2 łyżki masła, 
  • 1 l rosołu warzywnego, 
  • sól, biały pieprz

pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na maśle. dodać obranego, pozbawionego nasion i pokrojonego w dużą kostkę kabaczka, chwilę razem poddusić. zalać bulionem, dodać serek topiony. gotować, aż kabaczek będzie miękki. zmiksować, doprawić solą i pieprzem. podawać z klopsikami, grzankami lub groszkiem ptysiowym.

akcja kulinarna: zupa krem 

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *