sezon na grzyby w pełni, a ja na gwałt musiałam wykorzystać większą ilość grzybów suszonych. wyszły z tego 3 bardzo dobre dania, z których dzisiaj, jako pierwszą, prezentuję tartę. dzięki użyciu ciasta francuskiego znacznie skraca się czas jej wykonania, ale oczywiście można też zrobić klasyczne kruche ciasto, pamiętając że najpierw trzeba je podpiec.
tarta z cukinią
- 1 opakowanie ciasta francuskiego,
nadzienie:
- 30 g suszonych grzybów (garść),
- 100 g wędzonego boczku,
- 5 średnich cukinii,
- 2 jajka,
- 200 g ostrego żółtego sera,
- 1 łyżka suszonego majeranku,
- olej do smażenia,
- sól, pieprz,
- 1-2 łyżki bułki tartej
grzyby zalać gorącą wodą i odstawić na 30 minut. boczek pokroić w kostkę i wysmażyć dodając na początek 1-2 łyżki oleju. grzyby pokroić w paseczki i dodać do boczku. smażyć ok. 10 minut, ewentualnie podlewając kilkoma łyżkami wody, w której się grzyby moczyły, jeśli zaczną przywierać do dna. cukinie pokroić w plasterki (tak, jak ogórki na mizerię). dodać do grzybów i dusić kolejne 10 minut. odstawić do ostudzenia. jajka roztrzepać, dodać starty ser, mocno przyprawić solą i pieprzem. jeśli cukinia puściła dużo soku należy go odlać. następnie dodać jajka z serem i bułkę tartą. wymieszać i wyłożyć na rozłożone ciasto francuskie. piec 30 minut w 200 st. C. jeśli chcemy wykonać dekorację z resztek ciasta na wierzchu tarty, należy ją rozłożyć 10 minut po rozpoczęciu pieczenia.