patison i śliwki

w zasadzie ta potrawa należy do tych „na winie”, czyli co się pod rękę nawinie. bez specjalnego zastanawiania się na proporcjami wyszła bardzo ciekawa słodko-kwaśna kompozycja smakowa.

patison ze śliwkami

potrawka z patisona ze śliwkami

  • ok. 1 kg patisona (lepiej wybrać mniejsze z miękką skórką, ale my mieliśmy jeden wielki), 
  • 0,5 kg ziemniaków (niekoniecznie), 
  • 2 marchewki, 
  • 20 dkg wędzonego boczku, 
  • 20 dkg pieczarek, 
  • 20 dkg śliwek, 
  • świeży majeranek do posypania, 
  • sól, pieprz

w garnku z grubym dnem zrumienić pokrojony w kotkę boczek. dodać do niego obraną i startą na dużych oczkach marchew oraz pokrojone w plastry pieczarki. patison obrać ze skórki, wydrążyć pestki i pokroić w kostkę. obrane ziemniaki również pokroić w kostkę. patison i ziemniaki dodać do boczku. podlać szklanką wody i dusić do miękkości. gdy ziemniaki będą miękkie doprawić i dodać pokrojone w plasterki śliwki i świeży majeranek. dusić jeszcze 5 min. 

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.