bogracz grzybowy w naleśnikach

kolejne danie z serii grzybowej zapowiedzianej wczoraj. najlepiej wykorzystać do tego dania świeże leśne grzyby. ja z racji dużej ilości ugotowanych grzybów suszonych wymieszałam je z pieczarkami (60 dkg surowych pieczarek/ 40 dkg ugotowanych suszonych grzybów), dzięki czemu pozostał leśny aromat, a pieczarki zapewniły jędrność jak przy świeżych grzybach.

grzyby leśne, grzyby suszone, naleśniki, boczek

ragout z grzybów

bográcsban sült gombaragu

  • 1 kg leśnych grzybów lub 1 kg pieczarek i 3 dkg grzybów suszonych
  • 15 dkg wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół pęczka natki,
  • majeranek, cząber (najlepiej świeże),
  • sól, pieprz

jeśli używamy tylko świeżych grzybów, to oczyszczamy je i jeśli to konieczne myjemy, kroimy w grube plasterki. jeśli używamy też suszonych, to trzeba je jakieś 30 minut wcześniej namoczyć w ciepłej wodzie, gdy zmiękną pokroić w paseczki. boczek i cebulę pokroić w drobną kostkę. boczek wytopić na patelni, następnie na tym tłuszczu zeszklić cebulę. dodać pokrojone grzyby i smażyć aż w połowie odparuje puszczona przez nie woda, dodajemy po łyżce świeżych ziół, pokrojony w plasterki czosnek i posiekaną natkę i dusimy jeszcze chwilę. na koniec doprawiamy solą i pieprzem.

zasadniczo ten bogracz podaje się z ryżem, łazankami lub na grzankach, ale my użyliśmy go do nadziania naleśników, w których doskonale się sprawdził.

ciasto na naleśniki

na 10 szt.

  • 100 g mąki,
  • 2 jajka,
  • 125 ml mleka,
  • 125 ml gazowanej wody mineralnej,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki oleju

składniki ciasta zmiksować i dostawić na 30 minut. dzięki dodatkowi oleju w cieście, nie trzeba do smażenia już używać dodatkowo tłuszczu. zwykle tylko przed pierwszym raz smaruję patelnię olejem, potem już nie jest to potrzebne.

Festiwal Kuchni Węgierskiej


akcja kulinarna

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *