tradycyjna zupa luksemburska jest z zielonej fasolki szparagowej, ale że akurat na stanie była żółta, to taka wylądowała w garnku.
zupa luksemburska
- 50 dkg fasolki szparagowej,
- 1 cebula,
- 1 por,
- 1 mały seler,
- 3 duże ziemniaki,
- 2 łyżki oleju, 2 łyżki mąki,
- 2 l wody,
- sól, pieprz
- kwaśna śmietana,
- 2 pętka kiełbasy
warzywa obrać i pokroić: fasolkę na pół, ziemniaki i seler w kostkę, cebulę i pora w plasterki. mąkę przesmażyć na rozgrzanym oleju. powoli dolewać wodę ciągle mieszając, by nie powstały grudki. gdy się zagotuje dodać warzywa oprócz ziemniaków, które dodajemy po 20 minutach i gotujemy do miękkości. kiełbaskę pokroić w plasterki i zrumienić na patelni. zupę podawać z kwaśną śmietaną, posypane zrumienionymi plasterkami kiełbasy.