mało jest osób, które nie lubią połączenia smaków pomidora z ogórkiem. niestety jest to zabójcze dla witaminy C w pomidorze. dlatego proponuję użycie ogórków małosolnych! te ogórki zwykle jedzone bez żadnych dodatków, doskonale się sprawdzają w sałatkach.
polecam samodzielne wykonanie takich ogórków, nie jest to skomplikowane. przepis na nie i dwa inne zastosowania znajdziecie oczywiście na moim blogu:
– ogórki małosolne,
– zupa z ogórków małosolnych,
– pikantny sos jogurtowy
surówka z pomidorów z ogórkami małosolnymi
- 2 średnie pomidory,
- 4 ogórki małosolne,
- 1 mała młoda cebula,
- 1 saszetka oleju Kujawski z czosnkiem
- sól, pieprz
pomidory pokroić w plastry i rozłożyć je w jednej warstwie na talerzu. lekko posolić. ogórki pokroić w plasterki, które ułożyć na pomidorach. cebulę pokroić z cieniuteńkie piórka, posypać nią warzywa. oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i polać czosnkowym olejem. podawać od razu.
przepis bierze udział w konkursie „Kujawski ze smakiem do sałatek” organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl, szczegóły konkursu oraz zaproszenie znajdziecie na blogu Majany,