koniec samotności ogórków małosolnych

mało jest osób, które nie lubią połączenia smaków pomidora z ogórkiem. niestety jest to zabójcze dla witaminy C w pomidorze. dlatego proponuję użycie ogórków małosolnych! te ogórki zwykle jedzone bez żadnych dodatków, doskonale się sprawdzają w sałatkach.
polecam samodzielne wykonanie takich ogórków, nie jest to skomplikowane. przepis na nie i dwa inne zastosowania znajdziecie oczywiście na moim blogu:
ogórki małosolne,
zupa z ogórków małosolnych,
pikantny sos jogurtowy

ogórki małosolne, pomidory, cebula, olej, pieprz, sól

surówka z pomidorów z ogórkami małosolnymi

  • 2 średnie pomidory,
  • 4 ogórki małosolne,
  • 1 mała młoda cebula,
  • 1 saszetka oleju Kujawski z czosnkiem
  • sól, pieprz

pomidory pokroić w plastry i rozłożyć je w jednej warstwie na talerzu. lekko posolić. ogórki pokroić w plasterki, które ułożyć na pomidorach. cebulę pokroić z cieniuteńkie piórka, posypać nią warzywa. oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i polać czosnkowym olejem. podawać od razu.

olej, Kujawski, rzepakowy

przepis bierze udział w konkursie „Kujawski ze smakiem do sałatek” organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl, szczegóły konkursu oraz zaproszenie znajdziecie na blogu Majany,

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.