młoda kapusta duszona z młodą marchewką i koperkiem to chyba jedno z najbardziej wyczekiwanych letnich dań. ale w związku z tym, że tak powszechnie znane to postanowiłam przygotować młodą kapustę zupełnie inaczej – piekąc pokrojoną na ósemki. btw. nie wiem, jak często myślicie o pływie na zdrowie tego co jecie, dlatego trochę dziś będzie na ten temat 😉
do jedzenia młodej kapuście zachęca nie tylko jej bardzo delikatny smaku, ale też zawartość witaminy C, witamin z grupy B, sporo witaminy A, trochę witamin E, K i rutyny. wyczuwalny podczas gotowania zapach powstaje dzięki obecności siarki, która poprawia wygląd włosów, skóry i paznokci. na ich wygląd również oddziałuje witamina E i nienasycone kwasy tłuszczowe (Omega-6). w kapuście są też minimalne ilości niezbędnego dla zdrowia arsenu. zawiera też wapń, magnez, potas. a w zewnętrznych, zielonych liściach ma żelazo i kwas foliowy.
do tego dania wykorzystałam też marchewki, których zawartość witaminy A jest nie tylko legendą. ta witamina także znajduje się w kapuście. witamina A w duecie z witaminą E mają kilkakrotnie silniejsze działanie niż podawane osobno. ich przyswajalność z warzyw znacznie wzrasta, gdy są rozpuszczone w tłuszczu. dlatego między innymi warzywa i mięso zostały polane olejem rzepakowym. jego delikatny smak nie konkuruje ze smakiem warzyw i ziół.
zaraz się ktoś spyta dlaczego nie słonecznikowym. ano z tej prostej przyczyny, że w naszej diecie występuje deficyt kwasu linolenowego, do którego zaliczają się m.in. kwasy Omega-3. 10% składu tego oleju to właśnie one, a w oleju słonecznikowym są jedynie jego śladowe ilości. olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego dbając o swoje prawidłowe krążenie, pracę mózgu, odporność, a nawet siatkówkę oka, warto go polubić i częściej niż inne tłuszcze wykorzystywać w swojej kuchni.
młoda kapusta pieczona z wieprzowiną skropiona olejem rzepakowym z przyprawami
- 1 główka młodej kapusty,
- 60 dkg chudego boczku lub karkówki,
- 2-3 marchewki,
- 1 duża cebula,
- 3-4 ząbki czosnku,
- 0,5 szkl. oleju rzepakowego,
- po 0,5 łyżeczki przypraw: bazylii, oregano, tymianku i rozmarynu,
- 0,5 ostrej papryczki chilli
- sól
przyprawy utrzeć w moździerzu na proszek. połowę wymieszać z łyżeczką soli i natrzeć pokrojone w 1,5 cm plastry mięso i odstawić do lodówki. drugą połowę wymieszać z pokrojoną w bardzo cienkie plasterki papryczką chilli i dodać do oleju rzepakowego. kapustę pokroić w ósemki. obraną marchew pokroić w paski o grubości 0,5 cm. w dużym naczyniu do pieczenia układać na przemian kapustę, marchew i mięso. pomiędzy nie wciskać obrane ząbki czosnku i kawałki cebuli pokrojone w plastry lub cząstki. całość polać olejem z przyprawami, przykryć z wierzchu folią aluminiową i piec około 1 godziny w 180 st. C. po sam koniec zdjąć folię i pozwolić się potrawie ładnie przyrumienić.