obiad w 10 minut. niezbyt wykwintny, ale za to sycący i szybki, szybki, szybciutki. dla poprawienia efektu wizualnego warto wybrać ciekawy kształt makaronu – tutaj cellentani (spiralnie skręcona rurka z żebrowaną powierzchnią), ale fusilli bucati (spiralnie skręcona rurka o gładkiej powierzchni) też by fajnie wyglądało, a i zwykły fusilli (świderek) będzie sympatyczny.
fusilli z tuńczykiem i oregano
(fusilli tonno e origano)
- 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki,
- 1/4 szkl. oliwy,
- 1 łyżka suszonego oregano,
- 250 g tuńczyka w oleju z puszki,
- 50 dkg makaronu fusilli,
- sól, pieprz
na patelni rozgrzać oliwę. wrzucić czosnek i oregano. po ok. 3 minutach dodać tuńczyka. wystarczy go zagotować, tak, by się połączyły smaki. doprawić ewentualnie solą i pieprzem. makaron ugotować al dente, odcedzić. wymieszać z sosem potrząsając garnkiem.