fusilli z tuńczykiem

obiad w 10 minut. niezbyt wykwintny, ale za to sycący i szybki, szybki, szybciutki. dla poprawienia efektu wizualnego warto wybrać ciekawy kształt makaronu – tutaj cellentani (spiralnie skręcona rurka z żebrowaną powierzchnią), ale fusilli bucati (spiralnie skręcona rurka o gładkiej powierzchni) też by fajnie wyglądało, a i zwykły fusilli (świderek) będzie sympatyczny.

fusili z tuńczykiem i oregano

fusilli z tuńczykiem i oregano
(fusilli tonno e origano)

  • 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki, 
  • 1/4 szkl. oliwy, 
  • 1 łyżka suszonego oregano, 
  • 250 g tuńczyka w oleju z puszki, 
  • 50 dkg makaronu fusilli, 
  • sól, pieprz

na patelni rozgrzać oliwę. wrzucić czosnek i oregano. po ok. 3 minutach dodać tuńczyka. wystarczy go zagotować, tak, by się połączyły smaki. doprawić ewentualnie solą i pieprzem. makaron ugotować al dente, odcedzić. wymieszać z sosem potrząsając garnkiem.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.