potrawa z serii dań samorobiących się 😉
kurczak pieczony z pęczakiem
- 3-4 udka kurczaka (mogą być też same pałki)
- 2 szkl. pęczaku
- 4 szkl. osolonej wody
- 4 kapelusze suszonych podgrzybków
- ząbek czosnku
- sól, pieprz, czerwona papryka
grzyby zalać niewielką ilością gorącej wody na 30 minut. po tym czasie grzyby drobno pokroić i wymieszać z pęczakiem umieszczonym w naczyniu do pieczenia. zalać osoloną wodą i wodą z moczenia grzybów. kurczaka natrzeć przyprawami wymieszanymi ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku, ułożyć na powierzchni pęczaku. przykryć. piec 70 minut w 190 st. C. w trakcie pieczenia sprawdzać co jakiś czas, czy pęczak nie wchłonął całej wody, jeśli tak się stanie, dolać tyle by płyn tylko przykrywał powierzchnię kaszy. po 70 minutach pieczenia pod przykryciem zdjąć pokrywkę i pozwolić kurczakowi się zrumienić przenosząc go na wyższą półkę w piekarniku lub włączając funkcję grill.