dla większości zupa szpinakowa kojarzy się z zupą-krem z grzankami. ten przepis nie obejmuje miksowania zupy, ba nawet krojenia szpinaku, no chyba, że liście są gigantyczne.
zupa szpinakowa
- 1 kg szpinaku,
- kilka dużych ziemniaków,
- cebula,
- kilka ząbków czosnku,
- rosół,
- kilka jajek,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- sól, pieprz
umyty i mokry szpinak wrzucić do garnka, gdy zwiędnie dodać pokrojoną cebulkę i razem dusić, aż zacznie się szklić. dodać pokrojone w grube plastry ziemniaki, posiekany czosnek i przyprawy, zalać rosołem trochę ponad powierzchnię warzyw i gotować około 20 minut. chochlą delikatnie zrobić miejsca* w zupie do wlania jajek. wybijać je do chochelki i z niej wkładać ostrożnie w przygotowane miejsca. gdy się zetną, zupa jest gotowa.
* wlanie ich gdziekolwiek spowoduje, że jajka się rozleją i będą miały nieciekawy kształt.