po eksperymentalnej zupie z listków rzodkiewek postanowiłam spróbować samych rzodkiewek na ciepło. straciły swoją ostrość, ale nadal pozostały lekko chrupkie i były bardzo smacznym dodatkiem obiadowym. jedyną istotną zmianą przepisu kingi błaszczyk-wójcickiej było niedodanie posiekanych listków rzodkiewek razem z sokiem cytrynowym, gdyż znalazły się wcześniej w zupie 🙂
duszone rzodkiewki
4 pęczki rzodkiewek, 6 pieczarek, 3 łyżki masła, 0,5 cytryny, 1 łyżka śmietany, sól, pieprz
obrane i pokrojone w plastry pieczarki przesmażyć na maśle, dodać pokrojone na połówki lub ćwiartki rzodkiewki. podlać odrobiną wody i dusić ok. 10 min. pod koniec duszenia dodać wyciśnięty sok z połowy cytryny. po zdjęciu z ognia dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem