zupa cebulowa jest jedną z moich ulubionych zup. krem z winem, czasem podlany brandy z grzankami z serem – szaleństwo smaku. znalazłam jednak nowy przepis na blogu poszukiwań smaku, który odebrał jej pierwszeństwo.
zupa cebulowa
- 1 kg cebuli,
- 1 kg ziemniaków,
- 1 puszka kukurydzy,
- 3 ząbki czosnku,
- 4 łyżki masła,
- 2 łyżki słodkiej papryki w proszku,
- 1 łyżeczka lubczyku,
- 1 łyżeczka kminku,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 2 liście laurowe,
- sól, pieprz
cebulę pokroić w piórka – czyli na pół i nie w poprzek, jak przy plasterkach, tylko wzdłuż. zeszklić na rozpuszczonym maśle. dodać paprykę, lubczyk, ziele angielskie, pieprz, liście laurowe, kminek i podsmażać na małym ogniu przez 20-30 min. często mieszając. dolać gorącą wodę (możne być też rosół). po zagotowaniu dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, kukurydzę i zgniecione ząbki czosnku, posolić i popieprzyć.