już ten przepis kiedyś podawałam, ale wtedy nie udało się go udokumentować 😉
spaghetti z klopsikami z kiełbasy i groszkiem
- 2 surowe białe kiełbaski,
- 25 dkg spaghetti,
- 150 g zielonego groszku,
- kawałek żółtego sera,
- oliwa,
- sól,
- kilka gałązek tymianku
sos:
- ząbek czosnku,
- kilka gałązek świeżej bazylii,
- 1 puszka pomidorów,
- sól, pieprz,
- ocet balsamiczny
kiełbaski wydusić z jelita i uformować małe kuleczki, które smażymy do zrumienienia. po ich zdjęciu z patelni wrzucić na nią pokrojony w plasterki czosnek i bazylię. po 2 minutach dodać posiekane pomidory z puszki. zagotować, przyprawić, dodać ocet (ale jeśli pomidory są kwaśne to lepiej odrobinę cukru). dodać groszek z tymiankiem i klopsiki, gotować, aż groszek przestanie być surowy. polać ugotowane spaghetti*.
* wg oryginalnego przepisu jamiego olivera nie należało mieszać wszystkich elementów i na talerzu układać warstwami: spaghetti, sos, kuleczki, groszek i posypać starym serem.