szybkie

już ten przepis kiedyś podawałam, ale wtedy nie udało się go udokumentować 😉

spaghetti z klopsikami z kiełbasy

spaghetti z klopsikami z kiełbasy i groszkiem

  • 2 surowe białe kiełbaski, 
  • 25 dkg spaghetti, 
  • 150 g zielonego groszku, 
  • kawałek żółtego sera, 
  • oliwa, 
  • sól, 
  • kilka gałązek tymianku

sos:

  • ząbek czosnku, 
  • kilka gałązek świeżej bazylii, 
  • 1 puszka pomidorów, 
  • sól, pieprz, 
  • ocet balsamiczny

kiełbaski wydusić z jelita i uformować małe kuleczki, które smażymy do zrumienienia. po ich zdjęciu z patelni wrzucić na nią pokrojony w plasterki czosnek i bazylię. po 2 minutach dodać posiekane pomidory z puszki. zagotować, przyprawić, dodać ocet (ale jeśli pomidory są kwaśne to lepiej odrobinę cukru). dodać groszek z tymiankiem i klopsiki, gotować, aż groszek przestanie być surowy. polać ugotowane spaghetti*.


* wg oryginalnego przepisu jamiego olivera nie należało mieszać wszystkich elementów i na talerzu układać warstwami: spaghetti, sos, kuleczki, groszek i posypać starym serem.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.