w zasadzie czas oczekiwania na rosnącą pizzę zwykle dyskwalifikował ją jako obiad w środku tygodnia, do momentu, gdy zjadłam taką, której czas wyrastania nie przekraczał 15 min., czyli akurat tyle ile potrzeba na pokrojenie tego, co miałaby się na niej znaleźć.
szybkorosnąca pizza – składniki:
- 40 dkg mąki,
- 3 dkg świeżych drożdży,
- 1 łyżka + 1 szkl. ciepłej wody,
- 1 łyżka cukru,
- 2 łyżki oliwy
szybkorosnąca pizza – przepis
pokruszone drożdże wymieszać z 1 łyżką wody i cukrem. dodać do mąki, wlać pozostałą wodę i oliwę. zagnieść i odstawić na 15 min. rozwałkować ciasto i ułożyć na nim ulubione dodatki. piec ok. 20 minut.
jest to porcja dla 3 osób lub przeliczając na blachy – 1 duża blacha na cały piekarnik, większa od mazurkowej (nie wiem, czy piekarniki mają standardowe wymiary, ale pewnie nie), ciasta grubego na ok. 1 cm lub trzy okrągłe ok. 40 cm średnicy na zdecydowanie cieńszym cieście.