zaskoczona byłam drugiego dnia, gdy po odgrzaniu w piekarniku okazało się, że zapiekanka jest jeszcze lepsza
zapiekanka z ziemniaków i cukinii
80 dkg ziemniaków, 25 dkg cukinii, duży ząbek czosnku, szkl. kremówki, 4 jajka, 20 dkg sera żółtego, masło do wysmarowania formy, bułka tarta, sól, pieprz
obrane ziemniaki cieniutko kroimy w plasterki. tak samo cukinię. roztrzepane jajka mieszamy z kremówką, czosnkiem, przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy z ziemniakami i cukinią. ser tarkujemy na dużych oczkach. 2/3 dodajemy do ziemniaków. naczynie do zapiekania smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą. wykładamy masę i wierzch posypujemy 1/3 sera. początkowo pieczemy przykryte w 180 st.C. przez 30 min., na następne 30 odkrywamy, żeby mogło się zrumienić.