Zwłaszcza latem z lubością eksploruję kuchnię włoską. Jej dania kuszą kolorami i bogactwem aromatu. Polecam i wam spróbować fasolki szparagowej bez zrumienionej bułeczki i masełka!
fasolka szparagowa i marchew duszona z cebulą, czosnkiem i pomidorami – składniki
- 2 średnie cebule,
- 2 duże ząbki czosnku,
- 4 duże marchwie,
- 0,5 kg pomidorów bez skórki,
- 8 liści świeżej bazylii,
- 750 g fasolki szparagowej,
- 4 łyżki oliwy,
- sól i pieprz
fasolka szparagowa i marchew duszona z cebulą, czosnkiem i pomidorami – przepis:
kroić: cebulę w grube plastry, czosnek drobno, marchew w normalne plasterki lub półprasterki, pomidory byle jak. wszystko wrzucić do dużego rondla, przyprawić i dusić na sporym ogniu, często mieszając. dopiero po jakimś czasie fasolka zmięknie i da się wymieszać z resztą, wtedy odkryć rondel i odparować sos.