fasolka szparagowa duszona z marchewką i pomidorami – fagiolini in umido con carote

Zwłaszcza latem z lubością eksploruję kuchnię włoską. Jej dania kuszą kolorami i bogactwem aromatu. Polecam i wam spróbować fasolki szparagowej bez zrumienionej bułeczki i masełka!

kuchnia włoska, strączkowe, warzywa, duszone, przystawka, na ciepło,

fasolka szparagowa i marchew duszona z cebulą, czosnkiem i pomidorami – składniki

  • 2 średnie cebule,
  • 2 duże ząbki czosnku,
  • 4 duże marchwie,
  • 0,5 kg pomidorów bez skórki,
  • 8 liści świeżej bazylii,
  • 750 g fasolki szparagowej,
  • 4 łyżki oliwy,
  • sól i pieprz

fasolka szparagowa i marchew duszona z cebulą, czosnkiem i pomidorami – przepis:

kroić: cebulę w grube plastry, czosnek drobno, marchew w normalne plasterki lub półprasterki, pomidory byle jak. wszystko wrzucić do dużego rondla, przyprawić i dusić na sporym ogniu, często mieszając. dopiero po jakimś czasie fasolka zmięknie i da się wymieszać z resztą, wtedy odkryć rondel i odparować sos.

 

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.