dziś po południu wracając z pracy wciągałam chłodno-wilgotny zapach liści. deptałam po nich korzystając z dnia wolnego wszystkich okolicznych dozorców. to jedna ze szczególnych przyjemności tej pory roku. inną jest wysyp dyń.
sos dyniowy z makaronem
- 0,5 kg makaronu razowego,
- 0,5 kg dyni,
- 300 ml kwaśnej, gęstej śmietany,
- pęczek szczypiorku,
- 2 łyżki oleju,
- sól, pieprz,
- opcjonalnie: curry lub garam masala
- opcjonalnie: ser do posypania
szczypiorek kroimy drobno, jeśli jest z cebulkami, to cebulki szklimy i do nich wrzucamy dynię, przyprawiamy. dusimy tak długo aż się rozpadnie (można pomóc jej trochę). dodajemy sam szczypior i śmietanę. chwilę podgrzewamy i mieszamy z ugotowanym makaronem
janiolka, sobota, 28 października 2006