indyk lub kurczak z dynią i kukurydzą

kurczak,dynia,ziemniaki,kukurydza,

Chciałam na obiad zrobić soczewicę z burakami, ale niestety soczewicy nie miałam na składzie, więc sobie zaplanowałam spacer tak, żeby w drodze powrotnej do marketu po nią wskoczyć. Ale idę spokojnie spacerowym krokiem jedną z uliczek i patrzę na witrynę mijanego warzywniaka, a tak piękna, gigantyczna dynia. No to szybko do środka hyc, a w środku ani śladu po dyniach. Pomyślałam, że może jedną sobie do dekoracji wzięli. Na wszelki wypadek spytałam panią, czy nie mają mniejszych egzemplarzy na sprzedaż. No to pani myk na zaplecze i wychodzi z dyńką ciut większą od wyrośniętego grapefruita. Ukontentowało mnie to, bo odpadł problem instalacji dyni na śpiącym w wózku dziecku.

Potem też kupiłam soczewicę, ale czerwoną, bo zielonej nie było. Nie ukrywam, że później bardzo tego zakupu żałowałam patrząc, jak soczewica zmienia się z pomarańczowa breję (zbyt długo gotowałam, ale pozostałe składniki urozmaicające przepis były twarde).
Wracając do tematu… Dużo składników, ale przygotowanie idzie błyskawicznie.

kurczak,dynia,ziemniaki,kukurydza,

południowy indyk na ostro – składniki

  • 400 g gulaszu lub filetu z indyka (ewentualnie kurczak),
  • 450 g małych ziemniaków,
  • 500 g dyni,
  • oliwa,
  • 2 duże cebule w cienkich plasterkach,
  • 1 papryczka chilli drobno posiekana,
  • 3 ząbki czosnku zmiażdżone,
  • 2 łyżki mąki,
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów,
  • 2 łyżki koncentratu,
  • ok. 1 l bulionu,
  • świeża pietruszka lub kolendra,
  • sól, 
  • ewentualnie: świeża kukurydza w kolbie lub puszka kukurydzy

Jeśli filet jest cały, to pokrój go na porcje, zrumień i wyjmij z tłuszczu. Większe ziemniaki przepołów, dynię pokrój w podobnej do ziemniaków wielkości kostkę. Na patelnię po mięsie wrzuć cebulę, czosnek i chilli, smaż około 5 min. Oprósz mąką i dokładnie wymieszaj. Dodaj pomidory, przecier i bulion. Bulion nie powinien zakrywać w całości wszystkiego w garnku, bo gdy dynia puści sok, to będziemy mieć zupę, no chyba, że to właśnie chcemy uzyskać. Włóż z powrotem mięso, ziemniaki i dynię. Zagotuj, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem 20 min.
Jeśli masz świeżą kukurydzę, to ostrym nożem zetnij ziarna z kolby i dodaj ją do garnka, gotuj 5 min. Kukurydzę z puszki wystarczy zagotować. Całość posól i posyp przed podaniem natką lub kolendrą.

janiolka, poniedziałek, 24 września 2007

komentarze archiwalne:

Wygląda apetycznie, koniecznie muszę spróbować.
napisał: Gość: Paweł, *.25.157.171.static.3s.pl 2019/02/05 12:41:56

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *